sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Joulukalenteri luukku 2

Tämän päivän luukun takaa paljastuu postaus nimeltä..... Oma hevonen, omassa pihassa vs. täysihoitotallilla

Minullahan on molemmista kokemusta. Aionkin kertoa teille nyt lyhyesti etuja ja haittoja ratkaisuissa.

Itselläni on ollut jo jonkin aikaa useampi hevonen kotona ja ollut myös jonkin aikaa hevosia muualla. Kotitallilla on monia etuja, mutta valitettavasti siitä löytyy myös varjopuolia. Hyviä asioita on kuitenkin se, että saat suunnitella itse päivärytmisi ja saat tehdä KAIKEN haluamallasi tavalla. Kotitallilla on myös usein halvempi pitää hevonen. Sinulle on myös taattu rauhallinen tallipäivä, ilman pääkolmantenajalkana juoksevia ihmisiä jaloissa pyörimässä. Saat tarkkailtua miten hevosesi toimii missäkin tilanteessa, saa ulkoilla juuri niin kauan kuin sinä haluat, tavarat myös pysyvät yleinsä niillä paikoilla mihin olet ne viimeksi jättänyt. Tavarat ei katoa mihinkään. Kukaan ei ole neuvomassa tai kyttäämässä, etsien virheitä jatkuvasti vieressäsi. Saat valita kaiken itse mitä ikinä haluatkaan, hevonen ei opi niin helposti huonoille tavoille eikä sitä pystytä ns. "kiusaamaan". Mutta toisaalta, sinä joudut myös itse hommaamaan kaiken tallille, tekemään kaiken itse, tallilla on väliin liiankin yksinäistä, et saa seuraa kun lähdet ratsastamaan jne.

Kuitenkin omalla tallilla saat paljon paremman suhteen hevosesi kanssa ja se oppii tuntemaan ja luottamaan paremmin, kuin tallilla jossa työntekijät aina vaihtuvat.

Mutta taasen jos laitat täysihoitotallille, saat molempia! Yöllä on rauhallista mennä ratsastamaan, päivällä kuitenkin saat sitä paljon toivottua hälinääkin. Pieni hintaerohan niissä yleinsä vain on.. Täysihoitotallilla sinun ei aina tarvitse elää vain hevosen tahdissa. Työntekijäthän hoitavat käytännössä kaiken, jolla hevonen pystyy elämään.

Itse tykkäisin aina joskus pitää hetken hevosia muualla. Joululomat ovat yleinsä olleet ainoat, jolloin olen oikeasti aika kauan hevosista erossa. Eli n. 1-2vk. Se on ihan kiva joululoma hevosille ja itsellenikin, koska pitäähän meidänkin väliin saada vähän välimatkaa toisistamme.

Mutta mielestäni yksi oman tallin varjopuolista on juurikin tuo seura. Väliin on vain niin tylsää olla yksin tallilla ja lähteä yksin ratsastamaan, mutta toki haluaisin ratsastaa yksinkin. Olisi vain kiva saada aina joskus seuraa. Meilläpäin vain on aika huno kun asumme niin korvessa, että täältä on aika vaikea löytää ns. "hevostelukavereita" joka lähtöön :D

Anteeksi muuten ihan hirveästi kun nämä kaksi on ollut todella huonoa luukkua, mutta kotiuduin juuri reissusta ja olen aika väsynyt niin, että en oikein saanut hirveästi panostettua tähän :/ Nyt alan kyllä parantaa huimasti luukkujen laatua.
Yritän myös väsää teille tässä jossain vaiheessa normaalinkin kuulumis-postauksen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti